Rotary Curtea Veche Bucuresti
Club Rotary International Bucuresti Curtea Veche
District 2241 - Romania si Republica Moldova
Fondat 1998
Istoria club
Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si a reprezentantilor diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promoveaza standarde etice inalte in toate domeniile de activitate si stabileste relatii de buna intelegere.

Cu zeci de ani in urma, pe plan international s-au infiintat primele cluburi cu scopul declarat de a servi comunitatea, cu alte cuvinte, de a fi la dispozitia semenilor. Unul dintre cele mai importante din lume este Rotary International, ale carui baze au fost puse la 23 februarie 1905, in Evanston-Chicago, Illinois (Statele Unite ale Americii).

Principiul rotatiei
Asadar, in urma cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat cativa prieteni in ideea de a constitui un grup care sa se bazeze pe o totala deschidere si sinceritate a membrilor sai, impunand inca de la inceput o regula a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat in nici un fel, nici macar prin simplul fapt de a gazdui de doua ori la rand intrunirile grupului-principiul rotatiei. Astfel a luat nastere Rotary Group.

Organizarea a fost deosebit de simpla, motiv pentru care se mentine si in prezent: grupul de prieteni a fost largit, devenind club, membrii fiind alesi pe criteriul profesionalismului, al calitatii morale in viata sociala, de familie si afaceri.

Clubul este condus de un presedinte care isi pastreaza pozitia timp de un an, fara posibilitatea de realegere. Ulterior, datorita cresterii numarului de cluburi, apare necesitatea organizarii pe criterii de proximitate geografica, in districte, a caror activitate este coordonata de un guvernator.

in 1910, Paul Harris devine primul presedinte al Rotary International, de atunci criteriul "un presedinte, un an" aplicandu-se si la nivelul rotarian cel mai inalt. Tot atunci au fost adoptate cele doua principii fundamentale care sunt chintesenta Rotary International: "A servi mai presus de sine insusi" si "Profita mai mult acela care serveste cel mai mult"

Asociatie de egali, fiecare recunoscut profesional in domeniul sau de activitate, persoane de caracter si care se bucura de o buna reputatie, lucrand ca buni profesionisti, lideri ai comunitatilor locale, Rotary promoveaza idealul de a servi binele public in profesie si in societate, dand dovada de integritate. Cultivarea relatiilor personale intre reprezentantii diferitelor profesiuni, meserii si bresle din comunitatea locala inseamna recunoasterea valorii oricarei activitati utile.

Rotarienii au obligatia de a participa regulat la intrunirile saptamanale ale clubului, prilej de a afla ce se intampla in celelalte profesiuni si bresle, de a participa prin mijloace financiare si prin organizare la proiectele clubului, de a propune noi membri calificati si de a activa in cadrul comisiilor in cele patru directii de actiune: interna, profesionala, de interes public si internationala. in intreaga lume exista aproximativ 30 000 de Cluburi Rotary, care au peste 1,2 milioane de membri.

Criteriul celor patru intrebari
inca de la inceputul acestei organizatii, membrii Rotary au fost preocupati de promovarea standardelor etice in viata profesionala. Una dintre cele mai raspandite si citate declaratii de etica in afaceri este ?Criteriul celor patru intrebari? sau Testul celor patru obiective, care a fost formulat in 1932 de catre un membru al organizatiei Rotary -Herbet Taylor, in momentul in care i s-a ceut sa preia conducerea unei companii aflate in pragul falimentului. Acest al XXIV-lea cod scris de etica pentru angajati a devenit ghidul departamentului de vanzare, de productie, de publicitate si al relatiilor cu clientii, iar supravietuirea respectivei companii s-a datorat acestei simple filosofii. Adoptat de Rotary in 1943, "Criteriul celor patru intrebari" a fost tradus in mai mult de o suta de limbi si publicat in mii de moduri. Acesta raspunde la urmatoarele interogatii: "Actionez conform Adevarului" / "Sunt loial ambelor parti" / "Stimulez bunavointa si creez relatii mai bune de prietenie" / "Tin cont de interesul tuturor"

Activitatea interbelica
in primavara anului 1929, la Bucuresti ia fiinta primul Club Rotary din Romania, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit si cel dintai presedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary in doua mari orase ale tarii - Cluj si Timisoara.

Scopurile si idealurile rotariene sunt intelese si acceptate de elita intelectuala a tarii, din toate domeniile de activitate-stiinta, arta, afaceri, rezultatul fiind infiintarea a inca sase cluburi la: Arad, Brasov, Campina, Cernauti, Iasi si Ploiesti. Cu noua cluburi, in anul 1936 se creeaza Districtul romanesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene incepe sa se vada pe intreg teritoriul tarii. Dar, in plin avant, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare in toata zona central-est-europeana.

Formarea noului District 2241
in anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reinfiinteaza Clubul Rotary Bucuresti. Ca si prima data, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj si Timisoara, pentru ca in luna iunie 1996 sa existe in Romania 13 cluburi care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

La 1 iulie 1996, Romania depaseste o a doua bariera, fiind definita de Rotary International drept ?zona de expansiune rotariana?, impreuna cu Republica Moldova. Tot Comitetul international il desemneaza pe rotarianul elvetian Jorg Tschopp drept ?administrator prezidential pentru expansiune?. Rezultatul este impresionant - in mai putin de trei ani, numarul cluburilor ajunge la 30. Se inregistreaza si doua premiere absolute: primul Club Rotary la Chisinau si cel de-al doilea club de gen intr-un oras romanesc, in Capitala infiintandu-se si Clubul Rotary Bucuresti-Continental.

Actiunile rotariene au adus in Romania si Moldova aproape sase milioane de dolari in sase ani, drept pentru care reobtinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, cand comitetul Rotary International si presedintele Carlo Ravizza au decis ca in Romania si Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numarul 2241. Dupa Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite intr-un singur district in 1999), a fost randul tarii noastre sa aiba propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o alta tara din estul Europei.

Istoria club
Istoria club
Tema Anului 2019-2020
 • Intalniri
 • Intalnirea are loc in fiecare zi de marti la ora 19.00 la hotelul Hilton, Bucuresti
 • Site-uri
  Login Membri
  FANIOANE
  ISTORIE CLUB
  CONTACT
  GALERIE